Είσαι μέλος του
Lawn & Garden Club;Log in
Θέλετε να γίνεις; Εγγραφή
Σύνταξη κειμένου: Μιχάλης Ιωσηφίδης
  • PrintFriendly

Βήμα 1: Eπιλογή χώρου

Η επιλογή κατάλληλου χώρου, αν και όχι καθοριστικής σημασίας είναι εντούτοις σημαντικός παράγοντας. Αποφεύγονται χώροι με έντονους δυνατούς ανέμους, ώστε να προστατεύονται τα δέντρα μας, αλλιώς θα μείνουν καχεκτικά και δεν θα αναπτυχθούν. Κατάλληλος χώρος μπορεί να είναι ένας χώρος που καλύπτεται από φυσικούς ανεμοφράκτες, όπως κυπαρίσσια και διάφορα δένδρα. Επίσης, αν υπάρχει κοντά πηγή νερού, δηλαδή διάτρηση με δυνατότητα τοποθέτησης αρδευτικού συστήματος είναι πολύ καλύτερα, γιατί απλοποιούμε, αλλά και μειώνουμε το χρόνο συντήρησης του ελαιώνα. Σε πολλές περιοχές οι ελαιώνες αρδεύονται με νερό από τον αγωγό. Προτιμάται βαθιά και γόνιμα εδάφη.

Βήμα 2: Σχεδιασμός

Καλό είναι να σχεδιάσουμε τον ελαιώνα μας πριν ξεκινήσουμε. Να αποφασίσουμε πότε και πόσα θέλουμε να φυτέψουμε, τα διαστήματα μεταξύ φυτών, το αρδευτικό σύστημα, αν θα βάλουμε.

Βήμα 3: Ετοιμασία εδάφους

Πρώτη μας εργασία η αφαίρεση των ζιζανίων από το έδαφος, γιατί εκτός από φορείς διαφόρων εχθρών και ασθενειών, ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες σε θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα τα δέντρα μας να μένουν καχεκτικά. Προσοχή κατά την αφαίρεση των ζιζανίων με το χέρι γιατί αρκετά ζιζάνια έχουν αγκάθια για αυτό πρέπει να φοράτε γάντια κηπουρικής.

H δεύτερη μας εργασία είναι η καλλιέργεια του εδάφους με ισοπέδωση και βαθύ όργωμα για καλύτερη αποστράγγιση. Καλό είναι να απομακρυνθούν οι μεγάλες πέτρες. Η εφαρμογή οργανικού φυτικού εδαφοβελτιωτικού Compost κατά το όργωμα στο χώμα σε αναλογία 2lt/m² το οποίο περιέχει μακροστοιχεία και ίχνοστοιχεία, βοηθά στην συγκράτηση νερού, αυξάνει το πορώδες του εδάφους, την δομή του εδάφους και βελτιώνει τις χημικές και φυσικές ιδιότητες του εδάφους.

Βήμα 4: Φύτευση

Προσπαθούμε να μην τραυματίσουμε το δενδρύλλιο αφαιρώντας το από την γλάστρα. Η φύτευση γίνεται κατά τετράγωνα ή ρόμβους την περίοδο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου αλλά σε περιοχές με ήπιο χειμώνα καλύτερη είναι η φθινοπωρινή φύτευση (Νοέμβριο). Ακολουθεί πότισμα αμέσως μετά την φύτευση. Κατά μέσο όρο 10 δέντρα ανά δεκάριο είναι ικανοποιητικά παρότι έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούνται συστήματα πυκνότερης φύτευσης στις μέρες μας.

Βήµατα για την συντήρηση του κήπου σας

Αναγνώριση προβλημάτων Επιλογή θεραπείας Βρείτε τα καταστήματα μας> με την βοήθεια των google maps

P.O.Box 12508, Λατσιά, Κύπρος, CY-2250