Είσαι μέλος του
Lawn & Garden Club;Log in
Θέλετε να γίνεις; Εγγραφή

μεσογειακή μύγα εσπεριδοειδών

  • PrintFriendly

επιστημονική ονομασία: Ceratitis capitata

τύπος: έντομο

Συμπτώματα

Ο εχθρός ζει συνήθως και ενεργοποιείται σε θερμοκρασίες από 18°-35° Κελσίου. Περιορίζεται όμως η δραστηριότητα και γονιμότητα της το χειμώνα, καθώς και το καλοκαίρι που επικρατούν πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Η προσβολή αρχίζει με την έναρξη της ωρίμανσης των φρούτων και συνεχίζεται ενόσω υπάρχουν ώριμα φρούτα.

Στους καρπούς που αρχίζουν να ωριμάζουν παρατηρούνται νύγματα χρώματος μαύρου και αποχρωματισμός της επιφάνειας γύρω από αυτά. Τοποθετεί τα αυγά της στον καρπό με αποτέλεσμα η προνύμφες να καταστρέψουν τον καρπό. Στο εσωτερικό του καρπού παρατηρούνται μικρά άσπρα σκουλήκια. Τα σκουλήκια της Μεσογειακής μύγας κατατρώγουν τους καρπούς, προκαλώντας σ΄αυτούς λιώσιμο. Αποτέλεσμα της όλης προσβολής είναι η καταστροφή της παραγωγής.

Οι ψεκασμοί μπορεί να είναι δολωματικοί με το Success ή καθολικοί με το TRACER.

Λύσεις

Προτείνεται χρήση παγίδων smart trap με φερομόνες, για εξακρίβωση της παρουσίας και διακύμανσης του πληθυσμού του εντόμου. Οι επιθεωρήσεις των παγίδων γίνονται κάθε εβδομάδα. Όταν συλλαμβάνονται 7 μύγες/παγίδα/εβδομάδα θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός.

Όταν υπάρχει ψηλός πληθυσμός συστήνεται πρώτα η διενέργεια ενός καθολικού ψεκασμού με ένα κατάλληλο συνθετικo, όπως το  Τracer. Στη συνέχεια εφαρμόζονται δολώματα όπως το Success Fly Bait. Η επιτυχία της εφαρμογής των δολωμάτων βασίζεται στην ομαδική καταπολέμηση. Οι εφαρμογές ξεκινούν λίγο πριν το στάδιο που αρχίζει να  αλλάζει χρώμα ο καρπός και συνεχίζονται ανα 15 μέρες. Συνήθως οι δολωματικοί ψεκασμοί επαναλαμβάνονται κάθε 7-10, μέρες σύμφωνα με τις συλλήψεις στις παγίδες και μετά από βροχή.

Προϊόντα αντιμετώπισης

Γνωρίζατε
ότι...

Η επιλογή του χώρου αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στον λαχανόκηπό μας ώστε να αναπτυχθούν σωστα τα φυτά μας.
 » περισσότερα

Βήµατα για την συντήρηση του κήπου σας

Αναγνώριση προβλημάτων Επιλογή θεραπείας Βρείτε τα καταστήματα μας> με την βοήθεια των google maps

P.O.Box 12508, Λατσιά, Κύπρος, CY-2250