Είσαι μέλος του
Lawn & Garden Club;Log in
Θέλετε να γίνεις; Εγγραφή

ευδεμίδα αμπελιού

  • PrintFriendly

επιστημονική ονομασία: Lobesia botrana

τύπος: έντομο

Συμπτώματα

Η πρώτη γενιά του εντόμου είναι ανθόβια και εξελίσσεται στα νεαρά σταφύλια όπου τρέφεται με άνθη τα οποία τα δένει με ένα μεταξωτό νήμα, κατασκευάζοντας ένα κουκούλι διατροφής το οποίο προσδίδει την παρουσία της. Οι επόμενες γενιές είναι καρπόβιες και αναπτύσσονται πάνω και μέσα στις ράγες και άνθη. Οι καρποί όταν προσβληθούν σαπίζουν και λιώνουν με αποτέλεσμα την υποβάθμιση ή καταστροφή της παραγωγής.

Λύσεις

Στην αλλαγή του χρώματος των ραγών, (δηλαδή στο στάδιο του γυαλίσματος) καθώς και 15 ημέρες αργότερα ( κατά την ωρίμανση των σταφυλιών) πρέπει να γίνονται ψεκασμοί εναντίον της τρίτης γενιάς της ευδεμίδας και όσον αφορά τις μυκητολογικές ασθένειες εναντίον του βοτρύτη και της στάχτης.

Υπό υδροθερμικές συνθήκες υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης όξινης σήψης των ραγών που προκαλείτε από πληγές της ευδεμιδας και για αυτό καλό θα ήταν να γίνει εφαρμογή με χαλκούχα σκευάσματα σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων αυτών.

Με την άνοδο των θερμοκρασιών την περίοδο αυτή τα σκονίσματα με θειάφι πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν εγκαύματα. Αν πρόκειται όμως να το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να γίνει εφαρμογή με θειωτήρα και μόνο το πρωί ή το βράδυ και με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 32-35 βαθμούς Κέλσιου.

Γνωρίζατε
ότι...

Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει λαχανόκηπο στο σπίτι του και ν’ απολαμβάνει φρέσκα λαχανικά
 » περισσότερα

Βήµατα για την συντήρηση του κήπου σας

Αναγνώριση προβλημάτων Επιλογή θεραπείας Βρείτε τα καταστήματα μας> με την βοήθεια των google maps

P.O.Box 12508, Λατσιά, Κύπρος, CY-2250